News

7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να κάνετε μια δωρεά στη Βικιπαίδεια

This post is also available in English.
Esta publicación también está disponible en español.
Tento příspěvek je dostupný i v češtině.
Questo post è anche disponibile in italiano.
この投稿は日本語でもお読みいただけます。

Οι άνθρωποι δωρίζουν στη Βικιπαίδεια για διάφορους λόγους. Το Ίδρυμα Wikimedia, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που λειτουργεί τη Βικιπαίδεια, εξασφαλίζει ότι κάθε δωρεά που λαμβάνουμε επενδύεται για την υποστήριξη της Βικιπαίδειας, των εγχειρημάτων Wikimedia και της αποστολής μας για την ελεύθερη γνώση.

Ενώ πολλοί επισκέπτονται τη Βικιπαίδεια καθημερινά, δεν είναι πάντα προφανές τι απαιτείται για να γίνει αυτή η επίσκεψη δυνατή. Εδώ είναι 7 λόγοι για να δωρίσετε στο Ίδρυμα που διευκρινίζουν επίσης ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και γιατί οι δωρεές σας έχουν σημασία:

  1. Είμαστε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, και οι αναγνώστες και οι δωρητές από όλο τον κόσμο μας διατηρούν ανεξάρτητους.

Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η Βικιπαίδεια φιλοξενείται από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Πράγματι, είναι ο μόνος ιστότοπος ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους ιστότοπους με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως που διαχειρίζεται μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Αυτό είναι σημαντικό, διότι δεν χρηματοδοτούμαστε από διαφημίσεις, δεν χρεώνουμε συνδρομή και δεν πουλάμε τα δεδομένα σας. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής μας προέρχεται από δωρεές (με μέσο όρο τα 10€) από αναγνώστες  της Βικιπαίδειας. Πολλοί βλέπουν μπάνερ για δωρεές στη Βικιπαίδεια και δωρίζουν μέσα από αυτά. Αυτό το μοντέλο διατηρεί την ανεξαρτησία μας, μειώνοντας τη δυνατότητα ενός οποιουδήποτε οργανισμού ή ατόμου να επηρεάσει το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας.

Τηρούμε επί μακρόν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και λαμβάνουμε σταθερά τις υψηλότερες βαθμολογίες από μη κερδοσκοπικές ομάδες όπως το Charity Navigator για τη χρηματοοικονομική αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια. Δημοσιεύουμε επίσης ετήσιες αναφορές για τα οικονομικά και την ανεύρεση πόρων που είναι διαθέσιμες για όποιον θέλει να τις ελέγξει.

  1. Η Βικιπαίδεια εξυπηρετεί εκατομμύρια αναγνώστες και λειτουργεί σε ένα κλάσμα του κόστους άλλων δημοφιλών ιστότοπων.

Η Βικιπαίδεια προβάλλεται περισσότερες από 15 δισεκατομμύρια φορές κάθε μήνα. Έχουμε τα ίδια (αν όχι υψηλότερα) επίπεδα παγκόσμιας επισκεψιμότητας με πολλές άλλες κερδοσκοπικές εταιρείες στο διαδίκτυο, με ένα κλάσμα του προϋπολογισμού και του προσωπικού.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι εργάζονται στο Ίδρυμα Wikimedia. Η πλειονότητά τους εργάζεται στον τομέα των προϊόντων και της τεχνολογίας, διασφαλίζοντας γρήγορους χρόνους φόρτωσης, ασφαλείς συνδέσεις και καλύτερες εμπειρίες ανάγνωσης και επεξεργασίας στους ιστότοπούς μας. Οι εργαζόμενοι αυτοί, συντηρούν το λογισμικό και την υποδομή με την οποία λειτουργούν ορισμένοι από τους πιο πολυγλωσσικούς ιστότοπους στον κόσμο, με άρθρα διαθέσιμα σε πάνω από 300 γλώσσες. Ενώ η αποστολή μας και το έργο μας είναι μοναδικά, συγκριτικά, το εργαλείο μετάφρασης της Google υποστηρίζει προς το παρόν 133 γλώσσες, η Meta έχει περισσότερους από 70.000 υπαλλήλους, και το Reddit έχει περίπου 1.400 υπαλλήλους.

  1. Οι δωρεές των αναγνωστών μας υποστηρίζουν την τεχνολογία που καθιστά δυνατή τη Βικιπαίδεια καθώς και τις βελτιώσεις στον τρόπο που οι άνθρωποι διαβάζουν, επεξεργάζονται και μοιράζονται γνώση στη Βικιπαίδεια.

Περίπου ο μισός προϋπολογισμός μας επενδύεται για τη συντήρηση της Βικιπαίδειας και των υπόλοιπων εγχειρημάτων Wikimedia. ‘Ετσι υποστηρίζεται η τεχνολογική υποδομή που επιτρέπει δισεκατομμύρια επισκέψεις στη Βικιπαίδεια κάθε μήνα, καθώς και το προσωπικό που διαδραματίζει έναν ζωτικό ρόλο στη συντήρηση των συστημάτων μας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοπιστίας του ιστότοπου, της τεχνολογίας λογισμικού, της ασφάλειας και άλλων ρόλων.

Καθώς η Βικιπαίδεια είναι διαθέσιμη σε πάνω από 300 γλώσσες, χρειάζεται υψηλής ποιότητας πολυγλωσσική τεχνολογία για να διασφαλιστεί ότι οι αναγνώστες και οι συντάκτες μπορούν να βλέπουν και να συνεισφέρουν γνώση στη γλώσσα της επιλογής τους. Η χρηματοδότηση βοηθά επίσης στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη στη Βικιπαίδεια και υποστηρίζει την ανάπτυξη παγκόσμιων κοινοτήτων εθελοντών συντακτών για την αύξηση της γνώσης που υπάρχει στον ιστότοπο, έτσι ώστε να παραμένει επίκαιρη, ακριβής και χρήσιμη.

  1. Εξελισσόμαστε για να ανταποκρινόμαστε σε νέες ανάγκες σε ένα μεταβαλλόμενο τεχνολογικό τοπίο και να ανταποκρινόμαστε σε νέες παγκόσμιες απειλές.

Εάν επισκεπτόσασταν τακτικά τη Βικιπαίδεια κατά την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας της, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είχατε λάβει κάποια στιγμή ένα μήνυμα σφάλματος. Λόγω των σταθερών επενδύσεών μας στην τεχνολογία, αυτό δεν ισχύει πλέον. Νέες επενδύσεις επιτρέπουν στη Βικιπαίδεια να χειρίζεται ρεκόρ επισκεψιμότητας με ευκολία, αποτρέποντας οποιαδήποτε διακοπή στην εμπειρία ανάγνωσης ή σύνταξης.

Προσαρμοζόμαστε επίσης για να αντιμετωπίσουμε νέες απειλές, όπως εξελιγμένες τακτικές παραπληροφόρησης και κυβερνητικές τακτικές λογοκρισίας, καθώς και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και αλλαγές σε νόμους που ρυθμίζουν το Ίντερνετ. Νέα πρωτόκολλα ασφαλείας περιορίζουν τη δυνατότητα των εισβολέων να παραβιάσουν τους ιστότοπούς μας, ενώ το νομικό προσωπικό μας βοηθά στην προστασία της αποστολής μας για ελεύθερη γνώση.

Περισσότερο από το ήμισυ της κίνησης στους ιστότοπούς μας προέρχεται πλέον από κινητές συσκευές. Οι συσκευές και οι ιστοσελίδες που λειτουργούν με φωνητικές εντολές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη Βικιπαίδεια για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των χρηστών τους για γνώση. Συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προτιμήσεις.

Σημείωση του συντάκτη: Από τότε που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά  αυτό το blog το Νοέμβριο του 2022, το Ίδρυμα, μαζί με την κοινότητα εθελοντών της Wikimedia, διερευνά πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο αναζήτησης γνώσης. Πρόσφατα αναπτύξαμε ένα νέο, πειραματικό plugin για το ChatGPT, που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες στη Βικιπαίδεια  με σωστή απόδοση πηγών και παραπομπές.

  1. Διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας με υπευθυνότητα και ισορροπούμε τις άμεσες ανάγκες της Βικιπαίδειας με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.

Πιθανότατα δεν χρησιμοποιείτε τον τραπεζικό λογαριασμό σας με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείτε έναν λογαριασμό αποταμίευσης. Ο ένας είναι πιθανότατα για τις καθημερινές δαπάνες και ο άλλος για έκτακτες ανάγκες, όπως μια ξαφνική βλάβη στο αυτοκίνητό σας, ή ακόμα και για μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους, όπως ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Το ίδιο ισχύει για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Έχουμε δύο λογαριασμούς που λειτουργούν ως αποταμιευτικοί λογαριασμοί για εμάς. Το αποθεματικό μας λειτουργεί σαν ένα ταμείο ανάγκης για έκτακτες περιστάσεις, όπως μια οικονομική κρίση.

Το κεφάλαιό μας είναι ένα μακροπρόθεσμο μόνιμο απόθεμα. Τα επενδυτικά έσοδα από το κεφάλαιο αυτό υποστηρίζουν το μέλλον της Βικιπαίδειας και των εγχειρημάτων Wikimedia. Αυτά τα κεφάλαια τα κρατάμε στην άκρη για συγκεκριμένους μακροπρόθεσμους σκοπούς. Ωστόσο, χρησιμοποιούμε τη συντριπτική πλειονότητα των δωρεών που λαμβάνουμε από τους αναγνώστες της Βικιπαίδειας για να υποστηρίξουμε το τρέχον έργο κάθε χρονιάς.

Η διατήρηση υγιών χρηματικών αποθεμάτων και η ύπαρξη μιας πολιτικής κεφαλαίου κίνησης θεωρούνται βέλτιστες πρακτικές για οργανισμούς όλων των τύπων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ίδρυματος Wikimedia καθόρισε την πολιτική κεφαλαίου κίνησής μας έτσι ώστε να διασφαλίζει το έργο μας και να παρέχει υποστήριξη στις θυγατρικές του Wikimedia — ένα παγκόσμιο δίκτυο ομάδων που υποστηρίζουν τη Βικιπαίδεια, τα έργα και την αποστολή του Wikimedia παγκοσμίως — και τους εθελοντές σε περιπτώσεις  απρογραμμάτιστων δαπανών, έκτακτων αναγκών ή έλλειψης εσόδων. Επιπλέον, μας επιτρέπει να έχουμε επαρκή ρευστότητα για να καλύπτουμε τα έξοδά μας κατά τη διάρκεια του έτους.

  1. Η υποστήριξη της Βικιπαίδειας σημαίνει ότι βοηθάτε να γίνει πιο αντιπροσωπευτική όλη η γνώση του κόσμου.

Το Ίδρυμα Wikimedia υποστηρίζει άτομα και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο με χρηματοδότηση με στόχο την αύξηση της ποικιλομορφίας, της εμβέλειας, της ποιότητας και της ποσότητας της δωρεάν γνώσης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε χορηγήσει πάνω από 47 εκατομμύρια δολάρια σε μέλη της κοινότητας εθελοντών της Wikimedia σε 94 χώρες. Πρόσφατα, προχωρήσαμε σε  σε αλλαγές αναφορικά με τον τρόπο που κατανέμουμε τα έσοδά μας για να είμαστε πιο περιληπτικοί σε νεότερες και μικρότερες θυγατρικές του Wikimedia.

Παρότι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα κενά που πρέπει να καλυφθούν, η γνώση του κόσμου που περιλαμβάνεται στη Βικιπαίδεια έχει γίνει πιο αντιπροσωπευτική σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως άλλωστε και οι συντάκτες που συνεισφέρουν στον ιστότοπο. Για παράδειγμα, από το 2020 έως το 2023, η κοινότητα των εθελοντών συντακτών στη υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκε κατά 36%. Αυτό οφείλεται στις σταθερές, προγραμματικές προσπάθειες που ηγούνται από εθελοντές του Wikimedia, θυγατρικές και άλλους — πολλοί από τους οποίους έχουν λάβει χρηματοδότηση, εκπαίδευση και άλλη υποστήριξη από το Ίδρυμα.

Γιατί έχει σημασία η παγκόσμια αντιπροσώπευση των εθελοντών συντακτών της Βικιπαίδειας; Έχει σημασία επειδή η Βικιπαίδεια αντικατοπτρίζει τους ανθρώπους που συνεισφέρουν σε αυτήν. Οι διαφορετικές απόψεις δημιουργούν υψηλότερη ποιότητα, πιο αντιπροσωπευτική και σχετική γνώση για όλους μας.

  1. Οι συνεισφορές από τους αναγνώστες μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε.

Οι άνθρωποι που συνεισφέρουν στη Βικιπαίδεια – είτε μέσω δωρεών και υποστηρικτικών λόγων, είτε συντάσοντας ένα λήμμα, είτε με άλλους τρόπους συμβολής – μας εμπνέουν καθημερινά.  Όλοι εμείς στο Ίδρυμα Wikimedia θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε. Θέλουμε να μοιραστούμε μερικά από τα αγαπημένα μηνύματα που έχουμε λάβει από δωρητές κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ελπίζουμε ότι θα σας συγκινήσουν όσο έχουν συγκινήσει και εμάς:

Είμαι έκπληκτος με τις δυνατότητες της Βικιπαίδειας! Καθώς διαβάζω επιστημονικά και ιατρικά άρθρα στη μία οθόνη, έχω πάντα τη Βικιπαίδεια ανοικτή στην άλλη για να ελέγξω τη σημασία και το υπόβαθρο της όλο και πιο δυσνόητης ορολογίας σε αυτούς τους τομείς. Η Βικιπαίδεια δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο συλλογικό έργο στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά είναι και το καλύτερο!”

Δωρητής από τις ΗΠΑ

“Παρακαλώ αποδεχθείτε τις ειλικρινές ευχαριστίες μου για το γεγονός ότι υποστηρίζετετη Βικιπαίδεια και την κρατάτε απαλλαγμένη από κάθε ιδιοκτησία, διατηρώντας την ακεραιότητά, την ποιότητά και την “ιερότητά” της, και καθιστώντας την προσβάσιμη από οποιονδήποτε και οπουδήποτε στον κόσμο. Κατανοώ πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να μην συμβιβάζεστε και να συνεχίζετε να υπάρχετε, ειδικά στον σημερινό ψηφιακό κόσμο που επιδιώκει το κέρδος.”

Δωρητής από την Ινδία

Ελπίζουμε ότι βοηθήσαμε να κατανοήσετε πόσο σημαντικές είναι οι δωρεές των αναγνωστών για τη Βικιπαίδεια. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, παρακαλούμε δείτε τις συχνές ερωτήσεις (FAQ) μας.

Εάν είστε σε θέση να συνεισφέρετε, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά στη Βικιπαίδεια στη διεύθυνση donate.wikimedia.org.

Σημείωση του συντάκτη: Αυτή η ανάρτηση δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 3 Νοεμβρίου 2022. Αρκετά δεδομένα, αριθμοί και σύνδεσμοι ενημερώθηκαν τον Οκτώβριο του 2023 για να περιλαμβάνουν πιο πρόσφατες πληροφορίες.

Read more Donors, Fundraising

Help us unlock the world’s knowledge.

As a nonprofit, Wikipedia and our related free knowledge projects are powered primarily through donations.

Donate now

Contact us

Questions about the Wikimedia Foundation or our projects? Get in touch with our team.
Contact

Photo credits